Rakkestad kyrka
Rakkestad kyrka
Belysning och värme i Rakkestad kyrka styrs med xComfort-systemet
Belysning och värme i Rakkestad kyrka styrs med xComfort-systemet.
Rakkestads kyrkvärd Gunnar Gudim
Rakkestads kyrkvärd Gunnar Gudim
Bjørn Harald Andersen, Rakkestad Energi
Bjørn Harald Andersen, Rakkestad Energi

Styrsystem sparar 70 000 kWh

Medeltidskyrkan i Rakkestad håller temperaturen uppe med nytt styrsystem för belysning och värme från xComfort. På ett år har församlingen sparat 70 000 kilowattimmar.

Allt elektriskt i Rakkestad kyrka styrs av systemet xComfort, och kyrkvärden Gunnar Gudim kunde inte blivit nöjdare med lösningen.

– Vi har restaurerat hela kyrkan, bytt isolering, el- och uppvärmningsanläggning och installerat ett styrsystem som gör att allt elektriskt kan styras med mobilen eller datorn, säger Gunnar Gudim.
Enkelt och driftsäkert
Han berättar att de som jobbar i kyrkan är mycket nöjda med det nya systemet.

– Det är lätt att använda och mycket driftsäkert. Det gör att vi kan styra uppvärmningen så att vi inte slösar med ström när kyrkan står tom och därmed reducera kostnaderna. Det var också en av orsakerna till att vi ville ha ett styrsystem, säger Gudim.

Efter att Rakkestad kyrka installerat xComfort har de minskat strömförbrukningen med 70 000 kWh från 2010 till 2011.

– Vi styr allt elektriskt via internet eller en iPod touch, och det finns många möjligheter. Det är särskilt trevligt att kunna justera temperatur och belysning i olika zoner, säger Gudim.
Framtidens kyrka
Rakkestad Energi tog hand om renoveringen av det elektriska och xComfort-installationen i Rakkestad kyrka.

– Det är väldigt roligt att Rakkestads församling är så nöjda med vårt jobb. Vi har bara fått beröm. Jag gissar att alla kyrkor har någon form av styrsystem om 20 år, och många kommer nog att välja xComfort, säger Bjørn Harald Andersen, elektriker vid Rakkestad Energi.

Han berättar att det var viktigt för församlingen att systemet hade låg inlärningströskel och att det skulle vara effektivt.
 
– Det var första gången vi installerade det här styrsystemet i en kyrka, men knappast sista gången. Vi har redan gett ett prisförslag till en annan kyrka i kommunen, säger Bjørn Harald Andersen.

Hitta en installatör

Klicka här för att hitta en installatör i närheten av dig.
Hitta en installatör ►

Lösningar

Klicka här för att se lösningar som passar för din fastighet
Se lösningar ►