FAQ

Vad kostar xComfort?  ▼

xComfort är idealiskt för både nyproduktion och modernisering. Merkostnaden för att installera xComfort jämfört med en traditionell anläggning med motsvarande funktioner ligger på 10–15 %. Man får dessutom fördelen att enkelt och kostnadseffektivt kunna lägga till nya funktioner.

xComfort kan användas för att styra allt från en enda lampa till omfattande lösningar för belysning, värme och säkerhet. Börjar du i det lilla formatet finns lösningar från ett par tusen kronor.

Din lokala hantverkare kan ge ett prisförslag på en lösning som passar din bostad. En basinstallation för styrning av värme och belysning kan man normalt få från 40 000 kronor. Kontakta en din närmaste installatör för anbud.

Systemet bidrar till att minska uppvärmningskostnaderna. I ett normalt hus som i huvudsak är eluppvärmt kan man förvänta sig lägre elkostnader.

xComfort är enkelt att installera jämfört med andra motsvarande system, något som bidrar till den oöverträffade flexibiliteten och det attraktiva priset.

Måste jag ha en iphone eller android-telefon för att kunna styra xComfort? ▼

Du behöver inte ha någon iPhone, iPad eller Android-telefon. Du kan styra belysning och värme via en webbläsare eller med strömbrytare, fjärrkontroll eller rumstermostater.

Kan jag installera xComfort själv?  ▼

Alla elektriska installationer måste utföras av en behörig elektriker. En duktig xComfort-installatör hittar du här  

Hur kan jag köpa xComfort?  ▼

Kontakta en installatör nära dig.

Kan jag kombinera xComfort med befintlig installation eller måste jag byta ut allt?  ▼

Du behöver inte byta ut allt. xComfort är flexibelt och kan utan problem användas tillsammans med sådant du redan har. Du kan till exempel behålla de strömbrytare du har i dag. Du kan sedan utvidga och ändra systemet steg för steg.

Kan jag använda mina gamla strömbrytare eller måste jag byta ut allihop mot xComfort?   ▼

Du kan använda dina befintliga strömbrytare då de enkelt går att göra om till xComfort-brytare genom att byta ut innandömet. Din installatör kan också leverera nya strömbrytare i designtäckramar från andra tillverkare,

Kan jag fjärrstyra sommarstugan med xComfort?   ▼

Internetåtkomst krävs för att du ska kunna fjärrstyra huset/stugan. Hastigheten behöver inte vara så hög, och mobilt bredband räcker gott.

Måste jag ha bredband i sommarstugan/huset för att kunna fjärrstyra xComfort?  ▼

Internetåtkomst krävs för att du ska kunna fjärrstyra huset/stugan. Hastigheten behöver inte vara så hög, och mobilt bredband räcker gott.

Jag vill styra värmen med xComfort, måste jag byta elradiatorer/golvvärmetermostater?   ▼

Du behöver inte byta elradiatorer, det finns en xComfort-modul som klarar att styra dem. När det gäller golvvärme bör termostat och golvgivare bytas ut till sådana av xComfort-typ.

Kan xComfort styra alla värmekällor?   ▼

Du kan styra elradiatorer, värmepumpar, värmeslingor, radiatorer och vattenburen värme.

Kan jag programmera styrningen av systemet själv?   ▼

Elektrikern tar hand om de funktioner som ska sköta om styrningen av belysning, värme, säkerhet osv. och dokumenterar också installationen enligt gällande regler.
Du kan själv på ett enkelt sätt själv justera temperaturer, belysning etc.

Kan flera strömbrytare styra samma lampa?  ▼

Det är fullt möjligt att ha flera kontrollpunkter, till exempel i båda ändar av en trappa eller korridor. Upp till femton olika styrpunkter kan styra en och samma lampa parallellt. En styrpunkt kan vara en lampknapp, strömbrytare, fjärrkontroll, rörelsevakt eller liknande.

Kan en enda strömbrytare släcka alla lampor i hela huset?  ▼

En ”bortaknapp” vid ytterdörren eller en ”nattlägesknapp” på nattduksbordet gör att du kan släcka all belysning med en enda knapptryckning. Du kan dessutom koppla fler funktioner till samma knapp, till exempel för att ställa in värmen på sparläge och koppla bort strömmen till kaffebryggare, spis, strykjärn, TV och ljudanläggning.